Naše příroda - ukázkové číslo - 1/2013 - page 87

– 87 –
ke třeni zoubkem připojené, zpočátku
bělavé, později krémové až lehce okro-
vě nahnědlé. Třeň je 4–10 cm dlouhý
a 1,5–4 cm široký, v mládí často bři-
chatý, později válcovitý, plný, hladký,
bělavý až krémový, ve spodní části ně-
kdy okrově nahnědlý. Dužnina je kom-
paktní, pevná a šťavnatá, na vzduchu
nemění barvu. Vůně je výrazně mouč-
ná, což je velmi důležitý rozlišovací
znak. Chuť je příjemná, moučná. Vý-
trusný prach je bílý.
Čirůvka májovka roste od dubna
do června, ve vyšších polohách vý-
jimečně i v červenci, vzácně i pozdě
na podzim (obvykle v říjnu), na past-
vinách, mezích, v sadech, zahradách,
okrajích listnatých lesů, ale i v listna-
tých, zejména lužních, lesích. Upřed-
nostňuje spíše vápenité a humózní
půdy. Často roste v početných sku-
pinách, pruzích a kruzích. U čirův-
ky májovky bylo popsáno několik fo-
rem, z nichž nejznámější je asi forma
Hlavní znaky čirůvky májovky
Plodnice jsou bělavě zbarvené bez červených tónů
Lupeny jsou husté
Klobouk je hladký a vyklenutý, ne kuželovitě zvoncovitý
Vůně je výrazně moučná
Omáčka z májovek
Suroviny:
500 g májovek, 0,25 l smetany, 2 lžíce hladké mouky,
20 g másla, šťáva z citronu, pepř, sůl
Příprava:
Houby nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou
šťávou a dusíme na másle asi 15 minut. Osolíme, opepříme. Do
smetany vmícháme mouku a za stálého míchání ji pomalu při-
dáváme do hub. Pořádně mícháme, aby omáčka byla hladká.
Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.
flavida
(
lutea
), která se vyznačuje sytě
žlutou barvou klobouku. Čirůvka má-
jovka je vynikající jedlá houba, kte-
rá patří k velmi oblíbeným druhům
pro svou chuť, masitost a časný vý-
skyt. Rovněž patří mezi léčivé houby,
protože snižuje hladinu cukru v krvi
a tlumí alergické projevy.
Čirůvka májovka
1...,77,78,79,80,81,82,83,84,85,86 88,89,90,91,92
Powered by FlippingBook