– 78 –
Jedlé dary přírody
Orsej jarní
Orsej jarní (Ficaria verna subsp. bulbifera) je jedním z nejčasnějších poslů jara. Její lístky
se objevují již v průběhu března. Je to rostlinka velmi rozšířená, má ráda vlhkou půdu a stin-
nou polohu. Poznáme ji podle vejčitých až okrouhlých lístků velikosti koruny, někdy i větších.
Bezpečně ji můžeme určit podle žlutých květů podobných blatouchu, které vykvétají v dub-
nu až květnu. Oproti blatouchu má však více okvětních lístků a jsou také užší.
Text a foto: Květa Šimková
V s o u l a d u s p Ř Í r o d o u
Orsej jarní je spojována s nemocí kurdě-
je, která postihovala především chudý lid
a také například námořníky, kteří v 15. stol.
podnikali dlouhé plavby Atlantikem do Ame-
riky nebo kolem Afriky. Projevovala se krvá-
cením z dásní, ale i do svalů a vnitřních orgá-
nů, sníženou odolností organismu a poruchou
krvetvorby. Postupem času se zjistilo, že pojí-
dáním čerstvých jarních bylinek se příznaky
mírní a dokonce lze nemoci i předejít. Násled-
ně bylo prokázáno, že nemoc vzniká z dlou-
hodobého nedostatku vitaminu C. A právě or-
sej jarní vitaminem C přímo oplývá. Uvádí se,
že 100 g čerstvých lístků obsahuje až 200 mg
vitaminu C (doporučená denní dávka vitami-
nu C se pohybuje od 60–100 mg). Proto vám do-
poručuji si při jarních procházkách vždy pár
mladých šťavnatých lístků uzobnout nebo na-
sbírat a přidávat do pomazánek, salátů, polé-
vek a dalších pokrmů. Sbírat by se měly ovšem
pouze před rozkvětem, protože poté se začína-
jí v rostlině tvořit alkaloidy (protoanemonin),
které jsou pro organismus lehce toxické. Také
konzumace ve velkých dávkách může vést k po-
dráždění sliznic.
Další zajímavostí na této bylince jsou drobné
hlízky, díky kterým se velmi úspěšně rozmno-
žuje. Slouží jako „náhrada“ opylování, protože
v období jejího květu, kdy ještě bývá chladno,
se mnoho opylovačů nenajde. Hlízky vypadají
jako minibrambory a také tak chutnají. Obsa-
hují totiž hodně škrobu, který rostlince slou-
ží jako zásobárna živin. Sklízejí se po odkvě-
tu. Oběd bychom z nich asi neuvařili, ale i tak
se vyplatí je pro zpestření ochutnat. Můžeme
je přidávat do salátů či naložit do octa.
Orsej jarní květ s listy
Orsej jarní hlízky