Naše příroda, ročník 2009, číslo 4

Hana a Vladimír Motyčkovi

Nejrychlejší motýli

Mezi nejrychlejší letce ve světě hmyzu patří lišajové. Většině z nich byla naměřena rychlost okolo 40 km/hod, což je nejvyšší rychlost, jakou je hmyz vůbec schopen vyvinout. Některé prameny udávají pro lišaje smrtihlava dokonce hodnotu 54 km/hod, což by byl pravděpodobně absolutní rekord. Kromě toho vynikají lišajové i neuvěřitelnými manévrovacími schopnostmi a značnou vytrvalostí.


Petr Korelus

Šupinatí démoni

„Had“ – jen vyslovení pouhého slova vyvolá u velké části lidské populace pocity úzkosti a strachu. Snad jen netopýři a pavouci jsou na tom stejně. Představa setkání s hadem ve volné přírodě je pro většinu lidí naprosto děsivá.


Eva Ondráčková

Sysel – čiperný spáč

Když se řekne sysel, většina z nás si představí malého čiperného hlodavce, kterého zná z učebnic, ale ve volné přírodě se s ním ještě nesetkal. Málokdo ale ví, jakým způsobem sysel na území České republiky doopravdy žije a jaké bylo během let jeho soužití s člověkem. Přestože se zde sysel vyskytoval dlouho v hojném počtu, během několika posledních desetiletí z naší přírody skoro vymizel, a stal se tak ohroženým druhem.


Jiří Patočka

Bolševník velkolepý

Kníže Metternich, rakouský šlechtic a významný politik a diplomat 19. století, byl rozporuplnou osobností evropských dějin. Ačkoliv vyrůstal v období vrcholného osvícenství, sdílel po celý život vysloveně reakční názory a období, kdy zastával funkci státního kancléře habsburské monarchie vstoupilo do dějin jako období "metternichovského absolutismu". Tento úsek našich dějin dodnes figuruje ve školních osnovách a Metternich je díky tomu relativně známou historickou osobností. Méně však už je známo, že se nezapomenutelným způsobem zapsal i do dějin botaniky.


Miroslav Pinďák

Fotografujeme lesní krajinu

Rozhovor s Daliborem Duškem (55 let) – fotografem valašské krajiny, revírníkem Lesů České republiky, s. p.


Topí Pigula

Nechtěná kráska

Patnácticentovou známku vydanou v USA zdobí obrázek několika vejmutovek. Přírodní motiv, který je v USA logický. Borovice vejmutovka je na severovýchodě USA doma a tak není divu, že si ji Američané dali na známky. Kdyby se v ČR vydal soubor známek věnovaný invazním dřevinám, určitě by vedle akátu měla své čestné místo i americká vejmutovka.


Martin Janoška

Ztracenou divočinou středního Povltaví

Oázy zachovalé přírody najdete u nás nejenom na horách a v chráněných krajinných oblastech, ale také v údolích potoků a řek, které se zařízly hluboko do zarovnaného reliéfu České vysočiny. Snad nejkrásnější krajinné klenoty nabízelo před vybudováním přehrad údolí řeky Vltavy. Hledat jejich ztracená kouzla je zajímavé a poučné i dnes.


Petr Zajíček

Jeskyně Balcarka v novém

Nápadný vrch Balcarova skála na východním okraji Moravského krasu u obce Ostrov u Macochy dlouho chránil své podzemní tajemství. Podle pověsti jej střežily i jeskyňky, které kdysi pobývaly v mohutném jeskynním portálu. Nikdo netušil, jaká krása se za ním skrývá.


Pavla Mládková

Do přírody s Ondřejem Kepkou (rozhovor)

V dětství se proslavil rolí Honzíka v seriálu Arabela, posléze režíroval několik úspěšných televizních filmů, dokumentů, pohádek a rozhlasových pořadů. V současnosti připravuje a moderuje periodický pořad pro amatérské i profesionální filmaře s názvem ZOOM – Ondřejova filmová škola.


Květa Šimková

Jedlé dary přírody - Dřín obecný

Dřín obecný (Cornus mas) je keř, který roste volně v přírodě na slunných místech. Pochází z Kavkazu, u nás se ve větším počtu vyskytuje pouze ve středních Čechách a na jižní Moravě. Patří mezi chráněné rostliny. Pěstuje se i jako okrasný keř v parcích, především kvůli půvabným žlutým kvítkům, které se objevují brzy z jara...


Radomil Hradil

Kompost – zahradníkovo zlato

Podobně jako slovo komponovat vznikl i výraz kompost z latinského componere, což znamená skládat. Kompost je tak vlastně skladba, kompozice, a orchestrem, který ji hraje, jsou myriády mikroskopických i makroskopických rostlin a živočichů. Výsledkem je pak úžasná harmonická hmota, humus (slovo úzce příbuzné s latinským humanus, tj. lidský), který dává vzejít nové úrodě, a bývá proto označován za zlato zahrady.


Michal Brodský

Bioplasty

V dnešní době nás obklopuje velké množství předmětů, které jsou zcela nebo částečně vyrobeny z plastů – ať už se jedná o oblečení, elektroniku, bytové doplňky nebo obaly na potraviny. Primární surovinou k jejich výrobě je ropa – zdroj sice původem přírodní, leč neobnovitelný, a ve formě plastových odpadků již s přírodou mnoho společného nemá. Použité plastové zboží lze sice recyklovat, ale velká část odpadů stále končí na skládkách či ve spalovnách, čímž trvale zatěžujeme životní prostředí. Zajímavým řešením jsou tzv. bioplasty, které mají podobné vlastnosti jako klasické plasty. Nepocházejí ovšem z ropy, ale z rostlinného materiálu a jsou zcela biologicky rozložitelné.


Jan Miklín

Sesuvy

Horninová masa se valí do údolí a sebou bere všechno, co jí leží v cestě – stromy, silnici i domy. Po několika hodinách zůstává ve svahu prudká stěna a údolí je zahrazeno mohutným nánosem zeminy a skal. Takový obrázek se čas od času objeví i v České republice. Co to vlastně jsou sesuvy, jak je zkoumáme a co proti nim můžeme dělat?